international editions

Χορευτικός Όμιλος Νάουσας

Το 1988 ιδρύθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας, με σκοπό να διατηρήσει και να διαδώσει τους παραδοσιακούς χορούς, τη μουσική και τη λαογραφία του τόπου. Σκοπός του επίσης είναι η γνωριμία και η δημιουργία σχέσεων φιλίας με τους κατοίκους άλλων περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και δραστηριότητες.

 

Από τότε δραστηριοποιείται και παράγει έργο διατηρώντας τα τμήματα:

 

  • Παραδοσιακών χορών, με έξι τμήματα χορευτών.
  • Παραδοσιακής μουσικής, με βιολί, λαούτο, τσαμπούνα, τουμπελέκι, λύρα Κρήτης, ακορντεόν και κλαρίνο.
  • Λαογραφίας, υπεύθυνο για την έκδοση των βιβλίων «Ρίζες και Διαδρομή» (1994) και «Παίζουμε ένα παιχνίδι;» (1998).
  • Θεατρικού παιχνιδιού, που μυεί τα παιδιά και τους έφηβους στον κόσμο
  • της θεατρικής έκφρασης και έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα οκτώ θεατρικά έργα.

Ο Χ.Ο.Ν. διοικείται από 7μελές συμβούλιο που εκλέγεται ανά δύο έτη. Η ιματιοθήκη του διαθέτει 100 και πλέον παραδοσιακές ενδυμασίες της Πάρου (αντίγραφα της φορεσιάς του 16ου αιώνα), της Κρήτης, Κεφαλονιάς, Καλύμνου, Κυθήρων, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Σκιάθου και Αϊβαλίου Μ. Ασίας.


Ο Όμιλος έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και διοργανώσεις (Αθήνα, Ξάνθη, Χίος, Νάξος, Ίος, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Κάρπαθος, Σκιάθος, Τρίκαλα, Βόλος, Νάουσα Ημαθίας, Σέρρες, Κιλκίς, Θάσος, Άργος, Κουφονήσια και Κρήτη), αλλά και σε διεθνή (Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα, Τυνησία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρος). Το 1989 κέρδισε το 3ο Διεθνές Βραβείο στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές Ξάνθης, ενώ το 1995 εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα σε σειρά εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στη Βόννη και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας από την εκεί Ελληνική Πρεσβεία.

Έχει μεταξύ άλλων διοργανώσει δύο σεμινάρια σε συνεργασία με την Ε.Ε. (Διδασκαλίας ελληνικών παραδοσιακών χορών – 1994, «Οι λύρες της Ελλάδας και οι χοροί τους» - 1996), το Α’ Πανκυκλαδικό Φεστιβάλ Μουσικοχορευτικών Συγκροτημάτων («Οι Κυκλάδες στον κύκλο της παράδοσης, της μουσικής και του χορού» - 1998), ενώ σε συνεργασία με το θέατρο «Δώρα Στράτου» παρουσίασε για πρώτη φορά στις Κυκλάδες αυθεντικές νυφιάτικες φορεσιές, μαζί με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον παριανό γάμο και τα έθιμά του («Αφιέρωμα στη νυφιάτικη φορεσιά» - 2000).

Παράλληλα, εφαρμόζοντας σταθερά ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών, έχει φιλοξενήσει και παρουσιάσει στην Πάρο 30 μέχρι σήμερα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Πήλιο, Τρίκαλα, Χίο, Μύκονο, Νάξο, Κάρπαθο, Κρήτη κ.α.), την Κύπρο («Ομόνοια» Αραδίππου Λάρνακας – 2001) και το εξωτερικό («Ζvanche» Σούμεν Βουλγαρίας – 1995, «Citta di Palagianello» Τάραντα Ιταλίας – 2001, Χορ. Ομάδα Πανεπιστημίου Dokuz Eylul Σμύρνης Τουρκίας – 2002 κ.α.).

Επίσης, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές παραδοσιακού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ-1, ΝΕΤ, Antenna, Mega, Star, TV Μακεδονία).

Εκδηλώσεις

« January 2025 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 

Προτάσεις