international editions

Παροικιά-Μονή Χριστού-Πούντα-Αλυκή

Η εκδρομή αυτή μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια γεμάτη ημέρα, με περιήγηση, βουτιές σε υπέροχες παραλίες που βλέπουν στο ηλιοβασίλεμα και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους.
Αφήνουμε την Παροικιά και ακολουθούμε τη διαδρομή που κινείται νότια και ανηφορίζει για την ενδοχώρα, προς το ύψωμα που είναι χτισμένο το μοναστήρι του Χριστού του Δάσους. Πρόκειται για μία απόσταση μόλις 4,5 χιλιομέτρων, μέσα από έναν μικρό επαρχιακό βατό χωματόδρομο, που σε κάποια σημεία, προς το τέλος της διαδρομής είναι στρωμένος με τσιμέντο. Εναλλακτικά, φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτική διαδρομή, μέσω του παραλιακού ασφαλτοστρωμένου δρόμου, αλλά η απόσταση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι στα πεδινά, ανάμεσα σε αγροτικές καλλιέργειες και διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες. Τα τελευταία 500 μέτρα, ο δρόμος ανηφορίζει και καταλήγει στην πλαγιά που είναι χτισμένη η Μονή Χριστού του Δάσους. Είναι γυναικείο μοναστήρι, του 17ου αιώνα, αφιερωμένη στον ναό της Εκατονταπυλιανής. Το μοναστήρι φέρει και το όνομα του Αγίου Αρσενίου, εξαιτίας του ομώνυμου ναού του πολιούχου της Πάρου (εγκαινιάστηκε το 2002), το λείψανο του οποίου φυλάσσεται εδώ. Αξίζει τον κόπο να μπούμε στον ναό που βρίσκεται στην εξωτερική αυλή του μοναστηριού. Είναι μια εντυπωσιακή βασιλική με τρούλο με διπλό καμπαναριό, ενώ στην είσοδό του ξεχωρίζουν τρία τοξωτά ανοίγματα. Θυμηθείτε την ιερά μονή του Χριστού του Δάσους ή Αγίου Αρσενίου στις 31 Ιανουαρίου ή στις 18 Αυγούστου, που γίνονται τα δύο πανηγύρια, φυσικά με ιερή κατάνυξη, όπως αρμόζει στον χαρακτήρα του χώρου.

Αφήνουμε το μοναστήρι για να κατηφορίσουμε από την άσφαλτο, με κατεύθυνση δυτικά προς τη θάλασσα για να κολυμπήσουμε σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, που βλέπουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Η πιο κοντινή στην Παροικιά είναι ο Παρασπόρος, μια μεγάλη αμμουδιά, με άγρια ομορφιά, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar το καλοκαίρι και αρκετά αλμυρίκια, εδώ κι εκεί, που προσφέρουν τη φυσική τους σκιά, στους τυχερούς που θα προλάβουν να πιάσουν μια θέση.

Οι αμέσως επόμενες, όπως θα κινηθούμε νότια είναι οι δύο αμμουδιές της Αγία Ειρήνης, που βλέπουν, προς τις βόρειες ακτές της Αντιπάρου. Η πρώτη είναι μικρή, με φυσική σκιά από αλμυρίκια και ήπια νερά (δύσκολα θα την βρείτε φουρτουνιασμένη, καθώς κοιτάζει προς τα νοτιοδυτικά), αλλά χωρίς πολλές ευκολίες. Μπροστά από την αμμουδιά, στο νερό υπάρχουν πέτρες και φύκια, στην άκρη της, όμως, θα βρείτε και κομμάτι με άμμο. Η μικρή παραλία βρίσκεται, σχεδόν αντικριστά στην μεγάλη, που ξεχωρίζει για το εξωτικό χρώμα που της προσφέρουν οι μεγάλοι φοίνικες. Οι φοίνικες βρίσκονται πάνω στην άμμο, μαζί με μεγάλα αλμυρίκια, ενώ τα νερά προσφέρονται για βουτιές και παιχνίδι, για μικρούς και για μεγάλους. Η Αγία Ειρήνη είναι οργανωμένη, χωρίς να θεωρείται ιδιαιτέρως πολύκοσμη. Στο βόρειο άκρο της υπάρχει μικρός μώλος που θα μπορούσε να δέσει κάποιο μικρό σκάφος.

Γενικά, η δυτική πλευρά στην οποία βρίσκονται αυτές οι παραλίες αναπτύσσεται τουριστικά, τα τελευταία χρόνια και θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια για να απολαύσετε τη θέα προς τη δύση και την Αντίπαρο. Μαζί μ' αυτά μικροί κολπίσκοι, με πεντακάθαρα νερά και αλμυρίκια για σκιά, μας δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσουμε μακριά από τις κοσμοπολίτικες αμμουδιές.

Συνεχίζοντας νοτιότερα της Αγίας Ειρήνης, ο δρόμος φτάνει ακριβώς πλάι στη θάλασσα και, το καλοκαίρι, διακρίνει κανείς και λάτρεις των θαλασσίων σπορ. Έχουμε φτάσει στην Πούντα, το λιμάνι μέσω του οποίου συνδέεται η Πάρος με την Αντίπαρο.

Η αμμουδιά εκτείνεται ακόμη νοτιότερα, σε μια περιοχή χωρίς κτίσματα και περνάει από ένα όμορφο ξωκλήσι, τον Άγιο Νικόλαο. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει στον βυθό στα ξέβαθα, κανάλια που έχουν δημιουργηθεί στην άμμο, πιθανότατα από την προσπάθεια αρχαίων πλοίων να προσαράξουν και να ξεφορτώσουν στις ακτές του νησιού.

Όσο πλησιάζουμε στην Αλυκή, τον τελικό προορισμό της εκδρομής μας, οι μεγάλες αμμουδιές πληθαίνουν και για να φτάσουμε στις πιο παρθένες από αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαδρομές πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Πάρου.

Η περιήγησή μας στη δυτική πλευρά της Πάρου ολοκληρώνεται στην Αλυκή, που πήρε το όνομά της από τις αλυκές που βρίσκονταν πολύ κοντά στον οικισμό. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές. Το όμορφο λιμανάκι με τις ταβέρνες και την παραλία Πίσω Αλυκή, με τα λευκά βότσαλα και τα αλμυρίκια και τα ανοιχτόχρωμα νερά συνιστούν ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Κοντινές παραλίες για να κολυμπήσετε, εκτός από την Πίσω Αλυκή, είναι και οι τέσσερεις μικροί κόλποι του Φάραγκα με τα ήρεμα νερά.

Εδώ θα βρείτε πολλά καταλύματα, ταβέρνες, μπαράκια, παιδική χαρά, γήπεδα και το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας του Μ. Σκιαδά. Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων υπάρχει ο γραφικός οικισμός της Αγκαιριάς, στον οποίο μπορούμε να φτάσουμε και με τα πόδια, μέσα από τα στενοσόκακα των οικισμών της Αλυκής.

Τρία ονομαστά πανηγύρια της Πάρου γίνονται στην Αλυκή, στη διάρκεια του καλοκαιριού: του Άη Γιάννη του Κλείδωνα, τον Ιούνιο, του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού.

Εκδηλώσεις

« January 2025 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 

Προτάσεις