Μάρπησσα
Μοναστήρι Αγίου Αντωνίου στο λόφο "Κέφαλος"
Στην κορυφή του χαρακτηριστικού μυτερού λόφου “Κέφαλος”, κοντά στη Μάρπησσα, είναι χτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Ιδρύθηκε το 1597 και είναι από τα παλαιότερα του νησιού και από το 1642 κατοικήθηκε από μοναχούς, ενώ τον 18ο αιώνα περιήλθε στην ιδιοκτησία του ηγεμόνα της Βλαχίας Νικολάου Μαυρογένη και άνθισε οικονομικά. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1834, καθώς ο αριθμός των μοναχών ήταν πολύ μικρός. Το όνομα του μοναστηριού είναι αυτό του ναού που βρίσκεται στο εσωτερικό του και είναι εντυπωσιακός για το μέγεθός του, με δύο τρούλους και έναν χαρακτηριστικό κίονα ιωνικού ρυθμού που στηρίζει την Αγία Τράπεζα.
Από την Άνοιξη, το μοναστήρι ανοίγει και υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης.
Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας (1410)
Εντυπωσιακό μοναστήρι, στην περιοχή της Λαγκάδας, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου. Στις 2 και 3 Νοεμβρίου γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι, με το οποίο γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου. Χτισμένο με πολλά αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία, σε μια πλαγιά, λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Άσπρο Χωριό.
Ιερός ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος
Κοντά στους ανεμόμυλους Ο Μητροπολιτικός ναός της Μάρπησσας είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Είναι μια σταυροειδής βασιλική με τρούλο, που χτίστηκε το 1960 και πανηγυρίζει με εορταστικές εκδηλώσεις στις 6 Αυγούστου.
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στη Μάρπησσα
Στο κέντρο της Μάρπησσας δεσπόζει το παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Πρόκειται για μία, ακόμη κατάλευκη αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής εκκλησία. Έχει ανακηρυχθεί σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του και των σημαντικών εικόνων του, μεταξύ των οποίων εκείνη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που χρονολογείται στο τέλος του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα.
Άγιος Γεώργιος ο Θαλασσίτης στον Λογαρά
Μικρή μονόκλιτη βασιλική, που η ανέγερσή της τοποθετείται μεταξύ του 13ου και του 14ου αιώνα. Βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Πίσω Λιβάδι και Λογαράς και είναι ένα από τα 4 ξωκλήσια της Βυζαντινής περιόδου που έχουν σωθεί στην Πάρο. Οι τοιχογραφίες που υπάρχουν εντός του ναού είναι οι αρχαιότερες στην Πάρο, δυστυχώς, όμως, έχουν υποστεί μεγάλες και ανεπανόρθωτες φθορές.
- Ιερός ναός Αγ. Ιωάννου και Παναγίας, θέση Ξεχωριανή
- Ιερός ναός Αγίου Νικολάου – Ανάληψη στο Πίσω Λιβάδι
- Ιερός ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Δρυό