Πάσχα να ‘χεις να λες!
- Το Πάσχα είναι μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή για τους παριανούς και φροντίζουν να την γιορτάζουν με όλη τη μεγαλοπρέπεια και την κατάνυξη που απαιτείται, ώστε, στο τέλος, με την Ανάσταση, να εξέρχονται από τη Σαρακοστή αληθινά εξαγνισμένοι και λυτρωμένοι.
Την Μεγάλη Πέμπτη, σε όλες τις εκκλησίες και τα εν λειτουργία μοναστήρια του νησιού, οι λειτουργίες δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στο νόημα της ημέρας και σας βοηθούν να μπείτε για τα καλά στο νόημα της θυσίας του Θεανθρώπου, με τον τρόπο που θα πρέπει να του βιώνει, κάθε πιστός.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, η ακολουθία της Αποκαθήλωσης γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, ενώ μοναδικά συναισθήματα προσφέρει η λειτουργία και στον Άι Γιώργη στο λόφο της Λαγκάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος σας περιμένουν για να σας κεράσουν την παραδοσιακή τους ρεβυθάδα, ενώ το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι νέοι της Μάρπησσας, των Μαρμάρων,του Προδρόμου, των Λευκών και του Ασπρου χωριού με τις αναπαραστάσεις των Παθών, με δρώμενα που προκαλούν δέος στα σημεία από τα οποία περνάει ο Επιτάφιος του χωριού. Την ίδια ώρα φαντασμαγορία, συνδυασμένη με μια υποβλητική ατμόσφαιρα χαρίζει η συνάντηση των Επιτάφιων που γίνεται τόσο στην Παροικιά όσο και στο λιμάνι της Νάουσας, με χιλιάδες πιστούς σε μια ενορχηστρωμένη σιωπηλή ακολουθία, που απογειώνει το συναίσθημα. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι και η περιφορά του επιταφίου στο χωριό Κώστος. Η Μεγάλη Παρασκευή ολοκληρώνεται με την εσωτερικότητα και τη βουβή θλίψη που απαιτεί η ημέρα, στις ολονυκτίες που γίνονται στα μοναστήρια των Αγίων Θεοδώρων και της Λογγοβάρδας.
Το Μεγάλο Σάββατο, η χαρά και η αγαλλίαση βιώνεται με ιδιαίτερο τρόπο, σε όλες τις εκκλησιές του νησιού, στις 12 τα μεσάνυχτα, στο “Χριστός Ανέστη”, το οποίο ακολουθεί, την Κυριακή του Πάσχα, το ξεφάντωμα στις εξοχές, με τον παραδοσιακό οβελία και τους τοπικούς χορούς. Η αναβίωση του εθίμου "της κούνιας" περιμένει τους επισκέπτες στη Μάρπησσα. Παράλληλα οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης, στη Νάουσα. Πρόκειται για ένα έθιμο που μας γυρίζει την εποχή των μπουρλοτιέρηδων. Αντιλαμβάνεται κανείς το τι γίνεται μπροστά στο λιμάνι από τους ήχους των μπουρλότων, την ώρα της περιφοράς της εικόνας της Παναγίας, στην πλατεία της Νάουσας, στον εσπερινό της Αγάπης.
Το γλέντι δεν σταματά την Κυριακή του Πάσχα, καθώς και την Δευτέρα, σας περιμένουν μεγάλα πανηγύρια στους Αηγιώργηδες της Πάρου, στην Αγκαιριά, τη Λαγκάδα και τη Νάουσα.