Τα Πανηγύρια της Πάρου
Όλο το χρόνο, αλλά κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, ο επισκέπτης στην Πάρο, έχει την ευκαιρία να γιορτάσει μαζί με τους κατοίκους του νησιού, σε ένα από τα πολλά πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα. Οι αφορμές για γιορτή είναι πολλές σε έναν τόπο που ξέρει πως να τιμάει, με το παρά πάνω, τα ελληνικά ήθη κι έθιμα. Άλλες φορές με επισημότητα κι άλλες με αστείρευτο γλέντι οι Παριανοί, αναβιώνουν τα θρησκευτικά ήθη, μέσα στα γραφικά σοκάκια των οικισμών δίνοντας στη γιορτινή ατμόσφαιρα μια άλλη χροιά, διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.
Οι παραδοσιακοί μεζέδες, θαλασσινοί και μη, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, το τοπικό κρασί ρέει άφθονο, οι λιχουδιές μαγεύουν τις αισθήσεις του ταξιδιώτη κι η μουσική ενώνει τις καρδιές των παρευρισκόμενων κι αναγαλλιάζει την ψυχή.
Συνδυάστε τις διακοπές σας ακόμα κι αν αυτές δεν είναι την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά μες στην καρδιά του χειμώνα, με ένα από τα πολλά πανηγύρια της Πάρου και δεν θα χάσετε:
Το Καλοκαίρι
- 23 Ιουνίου: Η ημέρα με το περίφημο πανηγύρι του Κλείδωνα. Το γιορτάζουν με όλη την επισημότητα και, φυσικά, το έθιμο με τις φωτιές, στην Αλυκή, στη Νάουσα και τον Πρόδρομο. Μουσική, χορός, παραδοσιακοί μεζέδες και άφθονο κρασί, πλαισιώνουν το άναμμα της φωτιάς, στην οποία καίγονται τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια, και το άνοιγμα του "Κλείδωνα", για να επιδοθούν, στη συνέχεια, οι νέοι και τα παιδιά, στα άλματα, που διώχνουν τα κακά πνεύματα, σύμφωνα με την παράδοση.
- 24 Ιουνίου: Αγ. Αθανάσιος ο Πάριος στο χωριό “Κώστος”
- 30 Ιουνίου: Πανηγυρίζει την παραμονή της γιορτής, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, κοντά στην Παροικιά.
- 2 Ιουλίου: Ξεχωριστά δρώμενα και εκδηλώσεις στην περίφημη Γιορτή Ψαριού και Κρασιού στη Νάουσα.
- 16 & 17 Ιουλίου: Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στο χωριό “Κώστος”
- 17 Ιουλίου: Αναβίωση της Τσαμπούνας στη Νάουσα
- 24 Ιουλίου: Πανηγύρι της Αγίας Άννας, στην Παροικιά.
- 26 Ιουνίου: Γιορτάζουν οι εκκλησίες του Αγ. Παντελεήμονα στα χωριά “Κώστος” και “Πρόδρομος”
- 6 Αυγούστου: Πανηγύρι του Σωτήρα στην Αλυκή και στη Μάρπησσα.
- 15 Αυγούστου: Δεκαπενταύγουστος στην Πάρο σημαίνει Παναγία Εκατονταπυλιανή. Στο Ιερό προσκύνημα συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί και παρακολουθούν τις εκδηλώσεις με ιδιαίτερη κατάνυξη. Τη θεία λειτουργία που γίνεται με κάθε επισημότητα, ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους της Παροικιάς. Το βράδυ, φωταγωγούνται όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και ένα απίστευτο θέαμα με δεκάδες βεγγαλικά πλημμυρίζει με φως τον ουρανό. Ακολουθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς, στην παραλία της Παροικιάς.
- Το βράδυ, φωταγωγούνται όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και ένα απίστευτο θέαμα με δεκάδες βεγγαλικά πλημμυρίζει με φως τον ουρανό. Ακολουθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς, στην παραλία της Παροικιάς.
- 23 Αυγούστου: Το Πανηγύρι των Πειρατών γίνεται με αφορμή την επέτειο από την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στη Νάουσα, το 1537. Τότε, οι άνδρες του θρυλικού κουρσάρου, έκλεψαν τις γυναίκες των Ναουσαίων και εκείνοι πολέμησαν για να τις πάρουν πίσω.
- 27 Αυγούστου: Πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου, με παραδοσιακό γλέντι στο χωριό “Αμπελάς”.
- 28 & 29 Αυγούστου: Γιορτάζει ο Άη Γιάννης ο Δέτης, το μοναστήρι που βρίσκεται στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο, ενώ πανηγύρι γίνεται και στο χωριό “Λεύκες”.
Το Φθινόπωρο
- Αρχές Σεπτεμβρίου: Παραδοσιακό γλέντι, με θαλασσινούς μεζέδες, κρασί και σούμα γίνεται και στη Γιορτή της Τράτας, στην Παροικιά.
- 8 Σεπτεμβρίου: Γιορτάζει και πανηγυρίζει η Παναγία η Φανερωμένη στα Μάρμαρα
- 14 Σεπτεμβρίου: Πανηγύρι για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού". Το πρωί στο προαύλιο του Ιερού Ναού στην Αγκαιριά πραγματοποιείται πανηγυρική Θ.Λειτουργία και προσφέρονται παραδοσιακά κεράσματα. Το ίδιο βράδυ στο λιμανάκι Αλυκής παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
- 25 Νοεμβρίου: Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης γιορτάζεται με κάθε επισημότητα στις Λεύκες Πάρου. Το πρωί, στο γραφικό εκκλησάκι, τελείται η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια γίνεται η περιφορά της εικόνας, στα σοκάκια του χωριού. Η 25η Νοεμβρίου είναι και ημέρα μνήμης για την Αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στους κατακτητές.
Το Χειμώνα
- Θεοφάνια: Στις 6 του Γενάρη, στα λιμάνια του νησιού, μπροστά από τους παραδοσιακούς οικισμούς, οι νέοι συγκεντρώνονται για να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και να πιάσουν τον Σταυρό. Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται τα Θεοφάνια στην Παροικιά και στη Νάουσα.
- Απόκριες: Το γλέντι αρχίζει με τα μασκέ πάρτι που γίνονται στα μπαρ και τα καφέ του νησιού και κορυφώνεται με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις των συλλόγων του νησιού και τα καρναβάλια των χωριών, με μεγαλύτερα της Νάουσας, της Παροικιάς και της Μάρπησσας.
- Καθαρή Δευτέρα: Αν βρεθείτε στο νησί, την Καθαρή Δευτέρα, μην παραλείψετε να πάτε στην Αλυκή, για να θαυμάσετε το πέταγμα των χαρταετών. Δεν θα δείτε μόνο τους κλασικούς χαρταετούς, αλλά και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, που αποτελούν παράδοση για το χωριό. Τα παιδιά κατασκευάζουν, επίσης, και την “Κυρά Σαρακοστή”, μια πάνινη κούκλα με επτά πόδια, ένα για κάθε μία από τις εβδομάδες που κρατάει η νηστεία. Ασφαλώς, Σαρακοστή σημαίνει λαγάνα, χαλβάς και άλλα παραδοσιακά νηστίσιμα, που θα βρείτε εν αφθονία στις γιορτινές εκδηλώσεις της Πάρου.
Την Άνοιξη
- 25η Μαρτίου: Η ημέρα γιορτάζεται με λαμπρότητα, στο νησί που φυλάει καλά τις μνήμες του από τον εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στην Εκατονταπυλιανή γίνεται πανηγυρική Δοξολογία, ενώ παρελάσεις μαθητικές λαμβάνουν χώρα σε πολλά από τα χωριά της Πάρου.
- Μεγάλη Παρασκευή: Αναπαραστάσεις των Παθών στη Μάρπησσα.
- Απρίλιος: Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Αγκαιριά.
- 8 Μαΐου: Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο χωριό “Δρυός”.